Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Θανάσης Κικινής : Μπροστά στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΔΑΚΕ/ΠΕ

Θανάσης Κικινής

υποψήφιος για τη θέση

του προέδρου της Κ.Ε.

της ΔΑΚΕ/ΠΕ

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2011

Μπροστά στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΔΑΚΕ/ΠΕ

Αγαπημένοι φίλοι, Δακίτισσες και Δακίτες

Το 27ο συνέδριο της παράταξής μας που ξεκινά της εργασίες του το Σάββατο 12 Μαρτίου, πραγματοποιείται μέσα σε πραγματικά δύσκολες και κρίσιμες συνθήκες.

Η χώρα μας στροβιλίζεται στη δίνη της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και καθημερινά αυξάνεται η αγωνία όλων μας για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα, αφού η οικονομική ανασφάλεια, η εθνική μειοδοσία και η επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Η δημόσια εκπαίδευση και ο Έλληνας εκπαιδευτικός δέχονται την ανελέητη επίθεση της «σοσιαλιστικομνημονιακής λογιστικής» και της πολιτικής του δήθεν νοικοκυρέματος. Παύση διορισμών, υποχρεωτική 3ετής παραμονή στον τόπο διορισμού, κατάργηση της μετεκπαίδευσης, λαίλαπα συγχωνεύσεων, υποχρηματοδότηση, σύνδεση αξιολόγησης και μισθού, είναι μερικά κομμάτια μόνο του ολέθριου παζλ της αντιεκπαιδευτικής επίθεσης που βιώνουμε.

Κι όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα αυτοκαταστροφικής αδιαφορίας και αποστασιοποίησης από την πλευρά της κοινωνίας.

Ο Έλληνας πολίτης απορρίπτει την «πολιτική» όπως την γνωρίζαμε ως τώρα. Την πολιτική του ψεύδους, της δημαγωγίας, των παλαιοκομματικών νοοτροπιών και πρακτικών. Απορρίπτει συνολικά κι αδιάκριτα. Κι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα της ανανέωσης και του επαναπροσδιορισμού της ουσίας της πολιτικής που επιχειρεί κι οφείλει να φέρει σε πέρας ο πολιτικός μας φορέας, η Νέα Δημοκρατία.

Ο Έλληνας εκπαιδευτικός στρέφει την πλάτη του στο συνδικαλισμό όπως, δυστυχώς, κάποιοι (και κυρίως η ΠΑΣΚ) τον έχουν καταντήσει. Το συνδικαλισμό που δεν είναι διεκδίκηση και άδολος αγώνας με στόχο τις κατακτήσεις για τον Κλάδο. Τον, κακώς εννοούμενο, συνδικαλισμό της συναλλαγής με την εξουσία, του ξεπουλήματος των αγώνων, τον υποταγμένο σε άνωθεν κομματικές εντολές, των συνδικαλιστών που κερδίζουν πάσης φύσεως «ανταλλάγματα» στην πλάτη του Κλάδου. Κι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα της δικής μας παράταξης, της ΔΑΚΕ/ΠΕ. Να μην αφήσει να καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Να αποδείξει πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Να μην αφεθεί να γίνει στοιχείο του θλιβερού αυτού πίνακα. Να κάνει ξεκάθαρο στον εκπαιδευτικό κόσμο πως καμία σχέση και ομοιότητα δεν έχει ούτε με την «αμαρτωλή» ΠΑΣΚ αλλά ούτε και με τις καιροσκοπικές και μηδενιστικές ρητορείες των αριστερών παρατάξεων και σχημάτων.

Το 27ο συνέδριο της παράταξής μας πρέπει και μπορεί να γίνει το σημείο αναγέννησης κι ανανέωσης όχι μόνο της ΔΑΚΕ/ΠΕ αλλά και του συνόλου του συνδικαλισμού στο χώρο της εκπαίδευσης. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά αλλά οι ανήσυχες και καθαρές φωνές που καθημερινά εκφράζονται σε κάθε άκρη της Ελλάδας από όλα τα μέλη μας, είναι επιτακτική ανάγκη να ακουστούν και να διαμορφώσουν το σκηνικό της επόμενης μέρας.

Ø Πάντρεμα εμπειρίας και νέων φωνών, με οδηγό διαχρονικές αρχές και αξίες για την αναγέννηση και τη χάραξη καθαρής και νικηφόρας πορείας για την παράταξη και τον κλάδο.

Ø Ενότητα αληθινή με ίσες ευκαιρίες και ουσιαστικό ρόλο σε όλα τα μέλη της ΔΑΚΕ/ΠΕ μέσα από διαδικασίες γνήσια συλλογικές με στόχο τη διεύρυνση της δύναμης μας με την ένταξη νέων μελών που μένουν ανενεργά, απογοητευμένα από την εικόνα που παρουσιάζει ο συνδικαλισμός όπως τον ξέρουμε .

Ø Παράταξη πρωτοβουλιών, διαμορφώτρια, με τις ξεκάθαρες θέσεις της, του σκηνικού στη Διδασκαλική Ομοσπονδία και στους τοπικούς συλλόγους, παράταξη που θα αναλάβει την ευθύνη της χάραξης της πολιτικής και των πρακτικών του εκπαιδευτικού κινήματος στο αμέσως επόμενο κρίσιμο και καθοριστικό για τον Κλάδο μας χρονικό διάστημα .

Ø Παράταξη ζωντανή και δημιουργική με την ουσιαστική ενεργοποίηση των Συλλογικών - Νομαρχιακών Επιτροπών και των Περιφερειακών Συμβουλίων, που μέσα από τη συνεχή αμφίδρομη επικοινωνία τους με μια Κεντρική Επιτροπή που θα εμπνέει με τη δουλειά της θα συνδιαμορφώνουν απόψεις και θέσεις έγκαιρα και που με καίριες παρεμβάσεις θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση ενός νέου, αμεσότερου και δυναμικότερου συνδικαλιστικού λόγου.

Ø Παράταξη με νοοτροπία νίκης που με την ανάδειξη της υγείας και της καθαρότητάς της θα διαχωρίζει τη θέση της από το συνδικαλισμό – όχημα των σκοπιμοτήτων, των εξαρτήσεων και των «μικρών», προσωπικών φιλοδοξιών και θα δημιουργεί στον Έλληνα εκπαιδευτικό τη βεβαιότητα πως από τη ΔΑΚΕ/ΠΕ πηγάζει το ορμητικό ποτάμι της αναγέννησης του συνδικαλισμού όπως ο Κλάδος και η κοινωνία τον ζητούν.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια και με αυτή τη φιλοσοφία καταθέτω την υποψηφιότητα μου για τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΑΚΕ/ΠΕ.

Ξέρω πολύ καλά πως οι περιστάσεις είναι πολύ δύσκολες για τον εκπαιδευτικό κόσμο αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της. Εκεί ακριβώς , όμως, βρίσκεται και η πρόκληση.

Σε τέτοιες προκλήσεις έμαθα να απαντώ μαζί σας όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι στην παράταξη. Από το 1989 που διορίστηκα, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, από τη θέση του μέλους του Δ.Σ. του Αριστοτέλη της Αθήνας (1994-1996), την πολύτιμη για μένα και πλήρη αγωνιστικών εμπειριών10ετή θητεία μου στην προεδρεία του (1996 -2006), τη θέση του αιρετού στο ΠΥΣΠΕ της Α’ Αθήνας (2003 -2006) και της τόσο τιμητικής συμμετοχής μου στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. από το 2006 και μέχρι σήμερα.

Σε τέτοιες προκλήσεις έμαθα να απαντώ μαζί σας και μέσα από τη θητεία μου στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΑΚΕ/ΠΕ από το 1999 καθώς και μέσα από τη συμμετοχή μου στην επιτροπή παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, συνδικαλιστής – στρατιώτης πάντα με την αίσθηση πως χρέος μου ήταν και είναι η κατάθεση ψυχής μέσα από απόψεις, διαφωνίες, διαμόρφωση θέσεων που σα στόχο πρέπει να έχουν την ενδυνάμωση της παράταξης και τη στήριξη του εκπαιδευτικού.

Σε τέτοιες προκλήσεις κι ακόμα περισσότερες ζητώ από εσάς να μου δώσετε την ευκαιρία και την τιμή να απαντήσω από τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΑΚΕ/ΠΕ., θέση που υπηρέτησαν άξιοι και σπουδαίοι, δάσκαλοι στα συνδικαλιστικά βήματα όλων μας. Θέση που φιλοδοξία μου είναι να υπηρετήσω με στόχο την αναγέννηση και την ανάδειξη στο ρόλο που της αξίζει, τον πρώτο, της ιστορικής μας παράταξης.

Θα συναντηθούμε, θα καταθέσουμε απόψεις, θα συμφωνήσουμε, θα διαφωνήσουμε μα πάνω απ’ όλα θα δουλέψουμε όλοι μαζί και θα αγωνιστούμε στο 27ο συνέδριο μας κι από την επόμενη μέρα, όλοι μαζί, στα σχολεία, στα Δ.Σ., στους δρόμους, στους αγώνες του Κλάδου με στόχο να είναι η ΔΑΚΕ/ΠΕ πρώτη δύναμη και αυτή που θα τους οδηγεί.

Καλή δουλειά, τίμιους, δυνατούς και αποτελεσματικούς αγώνες με τη ΔΑΚΕ/ΠΕ πρώτη δύναμη

Με συνδικαλιστική τιμή

Θανάσης Κικινής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου